Boost your general knowledge quotient

Posted: Posted Date – 11:59 PM, Sat – Aug 13, 22

Learning about the Commonwealth Games 2022 will be of great help when preparing for the state government exams.

These practice questions focusing on current affairs and general knowledge will help aspirants better prepare for the state government recruitment exams.

1. Achinta Sheuli, who won gold for India at the 2022 Commonwealth Games, is associated with which sport?

a) Weightlifting b) Boxing c) Table tennis d) Lawn bowls

Answer : a

2. The Thomas Cup is linked to which of the following sports?

a) Table tennis b) Lawn tennis c) Badminton d) Golf

Answer : vs

3. Which Union Ministry published the “India Bioeconomy Report 2022”?

a) Ministry of Science and Technology

b) Ministry of Environment, Forests and Climate Change

c) Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare

d) Ministry of Power

Answer : a

4. Which country successfully launched its space station module called “Wentian”?

a) Russia b) Israel c) China d) United Arab Emirates

Answer : vs

5. In which year and in which country were the first Commonwealth Games held?

a) 1926, United Kingdom b) 1934, Australia
c) 1930, Canada d) 1938, New Zealand

Answer : vs

6. The Peechi Wildlife Sanctuary, where a new species of damselfish (Protosticta anamalaica) has been spotted, what condition is it in?

a) Tamil Nadu b) Kerala c) Maharashtra d) Karnataka

Answer : b

7. The Logistics Data Bank (LDB) project, which made headlines, is associated with which ministry?

a) Ministry of Road Transport and Highways b) Ministry of MSMEs

c) Ministry of Trade and Industry d) Ministry of Heavy Industries

Answer : vs

8. In what state is Loktak Lake, India’s largest freshwater lake?

a) Assam b) Telangana c) Haryana d) Manipur

Answer : D

9. A herpetofauna (amphibians and reptiles) survey was conducted simultaneously in six protected areas of which wildlife division?

a) Munnar Wildlife Division

b) Gir National Park and Wildlife Sanctuary

c) Ranthambore National Park

d) Pakke Wildlife Sanctuary

Answer : a

10. Martand Sun Temple, which was seen in the news, is located in which state/UT?

a) Telangana b) Haryana

c) Jammu and Kashmir d) Bihar

Answer : vs

11. The Crafts Village program is an initiative of which union ministry?

a) Union Ministry of Culture b) Union Ministry of Textiles

c) Union Ministry of Interior d) Union Ministry of MSMEs

Answer : b

12. According to the recent announcement from the NHA, the CoWIN application is being redirected for which program?

a) PM Matru Vandana Yojana b) PM Swasthya Suraksha Yojana

c) PM Surakshit Matritva Abhiyan d) Universal Immunization Program

Answer : D

13. IFSC Banking Unit (IBU) of which foreign bank was recently inaugurated in GIFT City, Ahmedabad?

a) Citi Bank b) Deutsche Bank

c) Bank of America d) BNP Paribas

Answer : b

14. Scientists have observed the merging of giant black holes billions of light-years from Earth. What is the significance of this observation?

a) “Higgs boson particles” have been detected b) “Gravitational waves” have been detected

c) The possibility of inter-galactic space travel through a “wormhole” was confirmed d) It allowed scientists to understand the “singularity”

Answer : b

15. Which of the following are the reasons for the emergence of multidrug resistance to microbial pathogens in India?

1. Genetic predisposition of some people

2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure illnesses

3. Use of antibiotics in animal husbandry

4. Multiple chronic diseases in some people

Select the correct answer using the code below

a) 1 and 2 b) 2 and 3 only c) 1, 3 and 4 d) 2, 3 and 4

Answer : D

For more questions, visit the TS BC Study Circles telegram group https://t.me/Ukk7l_n7wJxmMjll.

To be continued…

Donald E. Patel